Onthoud beter door te schrijven en tekenen

Daan is trainer en vandaag geeft hij een workshop. Er zitten 14 mensen in de zaal. Nou ja mensen, hij ziet er twee, voor de rest ziet hij schermen met de bovenkant van hoofden. Wordt er verstoppertje gespeeld? Zijn ze aan het werk? Daan zucht, hij wil de volle aandacht van deze mensen, dit gaat zo niet werken. Maar weer vragen of ze de laptop willen opbergen, dat gaat iedere keer zo. Met een hoop bombarie en gezucht worden die dan opgeborgen, want “hoe maken we dan onze aantekeningen”. Niet leuk om zo de workshop te starten.

Geheugentraining

Uit onderzoek is gebleken dat schrijven en tekenen juist goed is voor ons geheugen. Het helpt je om wat je leert/hoort, beter te begrijpen. En daardoor is het beter te onthouden. Dit voordeel is niet alleen voor kinderen, dit geldt ook voor volwassenen. Dit heeft te maken met de hersengebieden die geactiveerd worden.

Iedereen is enthousiast, stelt vragen en maakt (aan)tekeningen

Het hoeft niet zo te zijn dat de start van een workshop onrustig verloopt doordat de laptops eerst opgeruimd moeten worden. Hoe fijn is het als iedereen binnenkomt, gaat zitten en elkaar kan aankijken. Er ligt een notitieboekje op de tafel, deze ziet er aansprekend en relevant uit. Leuk, het gaat over de workshop! Dit zorgt ervoor dat de laptop in de tas blijft. Wat fijn dat de cursisten luisteren naar wat ze horen, vragen stellen, aantekeningen maken waardoor ze de stof beter onthouden. Na afloop nemen ze het boekje mee naar huis. Het is nog lang niet vol. En doordat ze het boekje blijven gebruiken, worden ze bij gebruik iedere keer onbewust herinnerd aan de inhoud van de workshop. En ook aan jou! Wie weet welke mooie vervolgopdrachten je hier uit haalt.

Alle trainers kunnen cursisten actief laten meedoen in de workshop en zorgen dat de stof / het geleerde ook na de training paraat blijft. En jij als trainer ook.

Hoe dan?

Deze 7 tips gaan je daar zeker bij helpen:

  1. Geef in de mail/uitnodiging die je van te voren stuurt met informatie over het programma en de locatie, aan dat het meenemen van de laptop niet nodig is.
  2. Bij start van de workshop stil staan bij de kracht van het maken van aantekeningen.
  3. Notitieboekjes neerleggen op de tafels. Wat zeker helpt is als dit boekje relevant is en uitnodigt om te blijven gebruiken.
  4. Voeg vragen toe in het boekje, een inspirerend plaatje of quote. Voeg het model / theorie die centraal staat, toe in het notitieboekje.
  5. Indien je een intake van te voren doet, schrijf de kern van het gesprek in het boekje. En overhandig het boekje persoonlijk.
  6. Schrijf een voorwoord in het notitieboekje en onderteken de pagina.
  7. En om het helemaal af te maken, na een workshop intensief met elkaar werken, zet een persoonlijk boodschap in het boekje. Met bijvoorbeeld wat je diegene gunt.

Relevante persoonlijke notitieboekjes: hoe kom je er aan?

Graag helpen wij je met relevante notitieboekjes. Hoe ver je hier in gaat, is aan jou. Voor de tips 3 t/m 6, bieden wij de oplossing. Neem contact op via e-mail (info@mijnnotitieboekje.nl) of vul je verzoek in via het contactformulier Voor bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *