Bestaat er zoiets als werkplezier?

Wat betekent Werkplezier? En wat betekent het voor jou? De Dikke van Dale kent dit niet als één woord. Na “werkplek” dat “plaats waar iemand zijn beroep uitoefent” betekent, komt “werkput”. Is Werkplezier in die put gevallen? Wel heel symbolisch… nee het betekent “plaats waar een terrein uitgegraven is voor funderingen, sluiswerken enz.”. Pfff, gelukkig. Dan maar zelf op zoek naar de betekenis van werkplezier.

 

Werk & Plezier = Werkplezier

Werkplezier van DaleWerk betekent volgens van Dale onder andere:

  • Bezigheid als bron van inkomsten
  • Plaats waar men werkt
  • Wat gedaan moet worden

Bij Plezier geeft Van Dale aan:

  • Genoegen, vermaak
  • Gevoel van welbehagen

Je kunt dus zeggen dat werkplezier “Met gevoel van welbehagen je bezigheid als bron van inkomsten doen” oftewel je baan met genoegen doen.

 

Ervaar je jouw werk als “moeten”?

Hoe zit dat bij jou? De omschrijving bij Werk “wat gedaan moet worden” klopt misschien wel voor jou. Als je jouw werk als “moeten” ziet, dan duren de dagen wel heel lang. En over het algemeen duurt je werkende leven ongeveer 40 jaar. Dat is wel heel veel jaar. Ga je met tegenzin naar je werk, dan is de kans groot dat het je gaat opbreken en dat leidt misschien wel tot een burn-out. Dat wil je toch niet?

 

Inzicht in wat jou drijft

Het opschrijven/vastleggen van hoe je naar je werk kijkt en ervaart, helpt je om inzicht te krijgen. Inzicht in wat jou drijft. In deze blog een aantal tips:Schrijven in MijnNotitieboekje

  1. Houd de komende tijd in je notitieboekje bij waar je blij van wordt in je werk, dat wat energie geeft. En ook datgene waar je stapelgek van wordt, dat wat om te janken is en dus energie kost.
  2. Waar droomde je als kind van? Schrijf op of maak een tekening.
  3. Wees eens eerlijk naar jezelf. Hoe kijk je naar dingen, situaties waar je tegen aan loopt. Noteer dit. Wellicht herken je een patroon. Overkomt je dit? Je hebt altijd een keus, hoe stel jij je op: als slachtoffer of leer je ervan? Is het glas half vol of half leeg bij jou?
  4. Denk in mogelijkheden. Ook al heb je de oplossing niet gelijk. Alleen al door schrijven wordt er in je brein een proces in gang gezet wat van alles met elkaar verbindt. Wees niet verbaasd als je de volgende ochtend wakker wordt met een oplossing.

 

Inspiratie-notitieboekjeVoorbeeld MijnNotitieboekje droombord

Het opschrijven/vastleggen helpt je om inzicht te krijgen. Hoe fijn is het om te schrijven en tekenen in een notitieboekje dat je blij maakt en inspireert. Je zoektocht kan best pittig zijn. Prettig om dan tijdens het schrijven plotseling een quote tegen te komen of er naar toe te bladeren die je een lach op het gezicht brengt. Of je droombord erbij pakt, om je te herinneren waar je voor gaat wat jouw hart sneller doet kloppen. Dat kan in je gepersonaliseerde notitieboekje. Met zowel aan de binnen- als buitenkant kleuren, woorden, quotes, foto’s die jouw inspireren. En dat in een handig A5 notitieboekje met ringband zodat je makkelijk de pagina omslaat en kunt schrijven. Op mijnnotitieboekje.nl kun jij zo een boekje maken.

Volg Mijn Notitieboekje op social media voor nog meer inspiratie. Zo kun je bijvoorbeeld op maandag een voorbeeldnotitieboekje zien.

Link IFacebook Mijn Notitieboekje Link Instra Mijn Notitieboekje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *